Kungliga Djurgården

2022-05-10
Det er en uge siden vi var i Stockholm sidst og foråret er sprunget ud i fuld flor siden da. Vi føler os hurtig hjemme i denne by som er forholdsvist nem at finde rundt i. Som Visby var en harmonisk blanding af middelalder og nutid er Stockholm en harmonisk blanding af ned på jorden og kongelighed.

I går eftermiddags gik vi en tur på Djurgården i solskinsvejr. En runde prins Eugens Waldemarsudde med prins Eugens eg, den største eg på Djurgården (men ikke den flotteste). Tilbage gennem Rosendals trädgårder. Mega hyggeligt og flot frugtplantage og planteskole område med bager, butik, café samt legeplads og labyrint for børn og børnebørn. Det svenske allemansret udenfor byzonen = allemansvett indenfor byzonens naturområder. Den svenske kronhjort udgave er Dovhjorten. Det var dem vi så på Ornö. 
Prins Eugens forhenværende hjem er i dag en af Sveriges flotteste kunstmuseum. Han malede selv og var en betydningsfuld kunstsamler. Selve Museumsbesøget gemmer vi til en anden dag.
Tom googlede sig frem til en hobbymaterialebutik på Södermalm til noget malergrej. Den ø har vi ikke udforsket endnu, så turen gik til Sødermalm i dag. Meget livlig og hyggelig nutidigt bycentrum ø. Herligt så mange stenovnsbagere som er her alle vegne. Godt Bogø brød “en masse” og økologisk endda 😍.
2 butikker ved siden af materialebutikken lå systembolaget. Den svenske stats butikskæde med alkoholsalg over 3,5 %. Der måtte vi også lige ind og lege turist. 2 meget opmærksomme og fuldt udklædte vagter gik rundt derinde udover det almindelige butikspersonale. Meget aparte måde at købe en flaske vin på.
Nu står den på et par gode blæsevejrsdage så vi kan komme indenfor på museumsbesøg.