Grøn Grønsund

2024-01-08

Når Grønsund er grøn som de flotteste grønne øjne, "bløder" Møns Klint.

På vej til arbejde kører jeg over Bogø dæmningen tidlig morgen og i sidste uge viste sundet de største kontraster på farvepaletten. Efter vedvarende regn i døgndrift, vedvarende blæst og stærk strøm var både Grønsund og Bøgestrømmen totalt mudderfarvet, som om bunden vendte opad.

Men her op til weekenden shinede Grønsund i sin skønneste grønne farve og det gjorde vandet under Mønbroen også i lørdags. Så er der skred ved Møns Klint. Øv, øv. Vi gik en tur i Klinteskoven, i går søndag, som førte os langs Klinten fra Sækkepiben til Forchhammers pynt. Vandet ud fra Klinten var kridthvidt og op til flere nuancer grøn hen til det blå vand langt ud fra kysten. Ved Forchhammers pynt var både hegnet og stien revet med ned i skredet. Men det var ikke den største årsag til det grønne vand omkring Møn og Bogø. Sommerspirspynten er også faldet sammen og i en betydelig større omfang denne gang.

Ifølge naturstyrelsen Storstrøm har Sommerspirspyntens skred lagt sig omkring 300 meter ud i bredte og 200 meter ud i havet. En ordentlig ø ud foran Klinten som vi ikke har set siden Store Talers skred i 2007.  

Der er meget usikkert at gå langs Klintekanten denne vinter. De store nedbørsmængder, flere storme fra øst samt vedvarende frost øger risiko for skred på Klinten. Naturstyrelsen har afspærret områderne ved skrederne oppe på Klinten samt hele stranden nedenunder langs østkysten. Grusvejen gennem Klinteskoven er ligeledes lukket.

Check altid naturstyrelsens hjemmeside inden du begiver dig ud til Møns Klint.