Friske figner på Møn

2023-08-04

Lidt nord for Klintholm havn ligger en pæn stor og idyllisk smuk figenplantage. Plantagen er på 0,8 hektar med ca. 350 figenbuske og tilhører Lundevang gård. Du kører forbi gården på vej til Klintholm havn, på højre side af vejen. Et must stop på vejen. Der sælges figenplanter, lækre lammeskind, mønsk marmelade af de lokale figner, aronia og havtorn, m.m..

I høstsæsonen fås friske mønske figner, men man må også gerne pluk selv i en 5 ugers periode ca medio august til medio september. Det varierer lidt fra år til år. En del af høsten sælges til butikker og restauranter på Møn og på Sjælland.

Erik Mosborg har kastet sig ud i figenplantage projektet i perioden 2013-2015. Oprindelig stammer de første stiklinger fra en gammel figenplante i fængselsgården i Stege. Dem har Erik opformeret og plantet ud på den sydvendte skråning, som i dag fremstår som den skønne og frugtbare figenplantage på øst Møn. Fignerne trives i solen mod syd over Østersøen, på en jordbund godt med sand fra stormfloden og i læ for vinden ved nogle gode læhegn af pil og aronia.

De Mønske figner har ikke noget sortsnavn, andet end der hvor de gror ligesom Bornholmerfigen. Erik passer og plejer sin figenplantage sammen med sin "første mand" Elo. Når buskene beskæres tages samtidig stiklinger til nye figentræer. 30 Stiklinger på ca. 7-8 cm plantes i 10 liters spande. De slår meget nemt rod. Når de har dannet top bliver de ompottet og sat et skyggefuldt sted. Når de nye skud har godt fat i pottens jord er de klar til salg.