Dalslands- og Götakanalen

2022-08-12
Lidt tal og fakta til sammenligning.

1. Der er 250 km Dalslandskanal / 190 km Götakanal.
2. Der er 31 sluser i Dalslandskanalen/ 58 sluser i Götakanalen (Det er “One Way” for begge).
3. Tid sammenlagt fra Köpmannebro til Töcksfors er 12 timer (uden ventetid) / Tid sammenlagt fra Mem til Sjötorp er 3 dage på en express billet, 5 dage i for og efter sæson og sat til 6-8 dage i højsæsonen.
4. Maks mål i Dalslandskanalen L 22,75 m B 4,05 m D 1,80 m H fra 11,75 til 17 m. / i Götakanalen L 30 m B 7 m D 2,82 m H 22 m.
5. Priserne er sammensat noget forskellige. Dalslandskanalen er uden havneafgift / Götakanalen er inklusive havneafgift. Begge sætter pris efter bådstørrelse. Götakanalen har sæsonforskel i pris.
Dalslandskanalen: Vi sejlede 100 km fra Köpmannebro til Töcksfors på 10 dage inkl 3 liggedage i Långbron til at få udskiftet vores gløderør. Derefter sejlede vi 164 km i småstrækninger i den nordøstlige og nordvestlige del af Dalslandskanalen. Vi brugte 5 dage fra Årjäng tilbage til Köpmannebro. Tur-retur sejlede vi skønne 343 km over 6 uger med 54 sluser i alt.
Götakanalen: Vi har presset os igennem de skønne 190 km Götakanal på 10 dage inkl 5 overliggerdage i Borensberg, da vi kom i forsæsonen og blev styret af konvoj passagerne. 
Slusningen. Det er meget afhængigt af hvilken båd du tager sluserne med, hvor nemt/hårdt slusningen er. Dalslandskanalens sluser er smallere end Götakanalens, men rebene hænger i slusene så man sejler ind og ud af sluserne ved motorkraft. Selve slusningen foregår meget mere stille og roligt i Dalslandskanalen. I Götakanalen trækker du din båd ind i slusen ved hjælp af dine fortøjningsreb og fra sluse til sluse ved trappesluser. Der er meget mere tryk på strømmen i slusserne i Götakanalen som man skal holde imod for at holde båden på plads. Generelt er nedslusning meget nemmere end opslusning så det er nemmere at tage Götakanalen fra vest til øst fremfor omvendt.
Jeg mødte en svensker som sagde det meget kontant: ”Er du til rå natur vælger du Dalslandskanalen, er du til minigolf så vælger du Götakanalen” . 
Nu mangler vi kun Trolhätte kanalen mellem Vänern og Göteborg. Alle gode x 3 😁