Vi endte i Gustavsfors

2022-07-21
Vi fik nogle dejlige historier om Engebret Soot ( født 1786 - død 1859) af en lokal i Otteid havn i går aftes. Engebret er den lokale ildsjæl som har haft stor betydning for infrastrukturen og tømmertransporten over Otteid i sin tid. Det var ham som byggede Otteid kanalen og tog initiativ til Halden kanalen. En sjov anekdote er hvor Engebret forklarer at vejen er lige lang over søen som rundt om, ved at sætte gryden midt på bordet og bruge hanken til at vise at afstanden er lige lang over søen som rundt om.

 Det siges også at han var “glad i damer”. En del af lokalbefolkningen er slægtninge til ham. Hans hus står stadig flot og fint her tæt på havnen.
Vi kom af sted kl 9.00 og krysede den Norsk-Svenske grænse kl 9.53. Skøn tur en let diset morgen. Tilbage til kano søen. Forskellen mellem Foxen og den nordlige Stora Le er, at der er vildt mange kanoer på Foxen og mest rigtig hurtige motorbåde på Stora Le.
Ankomst til Lennartsfors sluser kl 11.16. Der er 4 både før os i kø til slusen mod syd og en hel klub ro/inriggerbåde fra Tyskland samt et par kanoer som sædvanlig og så er der dem som skal op af slusen mod nord. Og så skal slusevagterne altså også have lov at have deres frokostpause.
Vi kom ind i slusen kl 15.00 og fortsatte på Lelång mod Torrskog kl 15.30. Der er 3 sluser i Lennartsfors slusetrappen. Dejlig afslappet at sluse nedad. 
Ankomst Torrskog kl 17.45 men der var desværre for lavvandet ved broen, så vi måtte fortsætte til Gustavsfors. Lidt af et kulturchock fra Otteid hygge friluftsområde til den rene party havn med flere restauranter og AlcatraZ hotel og camping rundt om gæsthavnen. Ankomst Gustavsfors gæsthavn kl 18.10. 41 km tur i dag på de 3 søer.