“Organiseret vild” i egen have

2023-07-02
Vi startede i det små forrige år ved min kærestes sommerhus på Bogø. Efterår 2021 samlede vi frø af de vilde blomster på øen og byggede et “vildeblomsterbed”. Som total amatører kastede vi bare frøerne i bedet og lod tiden tage sig af resten. Det udviklede sig til et fint og varieret blomsterbed, så jeg besluttede mig for at skalere op hjemme i Stege på Møn.

I det tidlige forår i år blev hele baghaven omlagt til en organiseret vild have, mens jeg var på forårets kursus for Møn Unesco biosfær ambassadør. 
Der er 7 ret enkle tiltag man kan foretage i egen have til at hjælpe den vilde natur og dermed fremme levevilkår for vores sommerfugle, bier, krible-krable, fugle og pindsvin.
Har man ingen have kan man lave en miniature biodivers have eller et lille insekthotel på altanen eller måske i fællesgården. 
Nogen vil påstå det ikke nytter noget i en lille parcelhushave, men tænk at flere på din vej gør det eller hele byen, eller sågar hele kommunen… 

Organiseret vild i din have.

1. Et kvashegn er et sublimt levested og spisested for flere af vores kravlende og flyvende havedyr. Det kan desuden give læ og spare dig en tur eller to på genbrugspladsen. I miniature udgave kan et par sivgrene og et par smågrene fra juletræet bindes sammen til et lille insekthotel.

 2. Et par sten i haven mod syd giver et dejligt varmt sted i haven.

3. Lidt langt græs. Der er mange flotte græsarter. Lad noget af græsset gro og se hvad der kommer op, særlig i nogle af havens hjørner eller omkring store træer. Slå en snoende sti igennem haven fremfor hele græsplænen. Slå hele plænen 2-3 gange om året og vent gerne med at klippe hæk til medio august.

 4. Dødt ved er et super bosted for havens krible-krable dyr samt spisested for andre. Tag et forstørrelsesglas og gå på opdagelse i vældet af liv i det døde træ. Nogle høje træer må der også gerne være.

5. De lokale blomster og vilde urter. Høst i lokalområdet eller find en lokalforening som dyrker de lokale blomster, planter og urter.

6. Bar jord er også et herligt legeland for havens dyr.

7. Husk vand! Saml regnvand til haven og stil drikkevand til dyrene i jordhøjde og i en meters højde. Gerne flade fade med en god rand så dyrene ikke drukner i bassinerne.

Hos foreningen vildmedvilje.dk finder du meget mere inspiration og hjælp hvis du vil være med til at give naturen en hånd 💚