Godmorgen fra ÅSS Mariehavn på Åland

2022-05-15
Kl 16.00 i går eftermiddags. Lige ved udgangen af den svenske skærgård bestemte vi os for at krydse Ålandshavet i stedet for sejle til Arholma. Vi var lige på det rette sted, på det rette tidspunkt. Ålandshavet gav os et par timers vindue i aften til at krydse den. Herefter står den på storm efter storm i de kommende 3 dage med uafbrudt højsø. Så vi fortsatte lige ud med ankomst i Mariehamn vest kl 22.30 frem for at dreje til venstre mod Arholma med ankomst kl 18.30.

Gaspedalen fik et nøk opad og vi skiftede til sejl/sove vagter.
Kl 18.00 passerede vi det sidste svenske fyr. Det første stykke åbent hav gynger vi godt, men forlæns. Så falder havet til ro, vinden til ro og himlen åbner sig. Vi får den skønneste aften på det åbne hav mellem Sverige og Åland.
Kl 21.50 ligger vi midt imellem en flot strålende næsten fuld måne og solnedgangen. 
De sidste 10 km før den Finske skærgård rejser havet sig igen. Nu gynger vi sidelæns. 
Et par km før det første Ålandske fyr bliver vi stoppet af den Finske coastguard. Vi havde set en hurtig racer kommende fra nord. Den ligger sig bagved os i styrbord side og da jeg ikke kan se den indefra går Tom ud på dækket. Så står der en mand på deres dæk med en politislikkepind. Vi skal stoppe, herude i hoplavandet, hvad??? Jeg tager gassen fra og så får vi besked på at lægge os op til dem. Det havde nok været nemmere og hurtigere hvis de havde lagt sig op til os men fint nok. Det lykkedes i andet forsøg at blive fortøjet til dem. Pas og papirkontrol. Passene kan vi klare men papirene ligger hjemme i sommerhuset. Vi har dem sikkert på telefon og computer et eller andet sted men det tager sin tid at finde dem. De er meget venlige og tålmodige i det hoppende vand med 2 hoppende både, men til sidst får vi lavet en aftale om at sejle i havn og have papirene klar der. Vi kan blive checket flere gange i løbet af vores ophold i Finland får vi at vide. Godt nok.
Da deres båd vender snuden tilbage hvor de kom fra får vi 3 kæmpe cruises i sigte som styrer lige i røven på os allesammen. Hele tidsskemaet har rykket sig gevaldigt og alle 3 færger overhaler os i den smalle skærgårdsportal til Mariehavnen. Den sidste af dem presser os ud i lavvandet 2 gange. Godt det var den skønneste og mest stille aften til denne indsejling.
Klokken blev lidt over midnat før jeg købte billet på havnen. I løbet af natten har det blæst godt op som forventet.
Kl 8.00. Ud på broen sidder der en gammel mand og hiver sild op af vandet i stride strømme. Det er pænt kold så jeg går hen og tilbyder ham en kop kaffe eller te. Han takker nej da han skal hjem nu fordi han fryser. Han har en god pose sild “til sur strømning”, det er “fantastisk” 😁